Waarom natuurkolen en geen quick lights?

Quick lights (ook bekend als easy lights). Je hoort het al aan de naam, het kooltje gaat heel snel aan. Je houdt er een aansteker bij en binnen een paar seconde ontbrandt het hele kooltje. Er zijn helaas heel wat nadelen aan het gebruik van deze kooltjes. Om het effect te krijgen van een quick light kooltje, zijn verschillende schadelijke chemicaliën gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het kooltje zo snel aan gaat. Het kooltje is niet natuurlijk, waardoor er ook een chemische geur van af komt. Als je rookt met een quick light kooltje, zal je merken dat er ook een bepaald soort smaakje aan zit. Het ruikt dus niet alleen chemisch maar het smaakt ook chemisch. Ook is er risico op koolstofmonoxide vergiftiging.

Natuurkolen daarentegen zijn gemaakt van natuurlijke producten. Je hebt verschillende natuurkolen maar de beste en bekendste zijn kokoskooltjes. De kolen geven geen vieze smaak af en ook de geur is niet chemisch. Dit zorgt ervoor dat je de smaak van de tabak beter proeft. Over het algemeen branden natuurkolen langer dan quick light kooltjes. Er is eigenlijk maar één nadeel aan het gebruik van natuurkolen. Het kost tijd om ze aan te steken. Je kan dit doen op het gasfornuis maar wij raden een kolenbrander aan. Het gaat namelijk wat sneller. Het kost meestal zo’n tien minuten voordat de kooltjes klaar zijn voor gebruik. Dit is dus langer dan dat de quick light kooltjes maar er zitten minder risico's aan verbonden. Bij de natuurkolen is het belangrijk om ze helemaal in het vuur te laten liggen en ze af en toen on te draaien zodat ze helemaal rood kunnen worden. Je moet er echt voor zorgen dat de kooltjes aan alle kanten rood zijn voor gebruik. Doe je dat niet loop je groot risico op hoofdpijn en misselijkheid na het roken, en in het ergste geval zelfs koolstofmonoxide vergiftiging.

Hoe kan ik het beste omgaan met waterpijp kolen?

Aanmaak:

  1. Zorg ervoor dat je de kolen aansteekt in een geventileerde ruimte. Dit kan onder de afzuigkap of een raampje open doen of zelfs buiten als je dat wilt.
  2. Zorg ervoor dat de kolen aan alle kanten mooi rood zijn. Ben je niet helemaal zeker? Pak er een met je tang van de kolenbrander en blaas erop. Je zou dan alleen maar rood zien en geen grote zwarte vlekken. Rook je met een kool die niet volledig aan is ga je de kool proeven en ziek worden na je sessie.

Zo moeten je kolen eruit zien wanneer je de as weg blaast wanneer ze op de brander zitten of er net af komen. (Is er veel licht in de kamer/buiten kunnen ze er grijs en vol met as uit zien. Dat is ook prima, zolang er geen zwarte vlekken meer te zien zijn.)

Tijdens de rook sessie:

  1. Rook je met folie? As je kolen af en toe. Klop ze even af van as ze in een pannetje, kolenschaal of kolendrager.
  2. Vaak zijn 2 a 3 kolen om je shisha aan te zetten genoeg. Wij raden altijd aan om met een HMD maar 2 kolen te gebruiken of een derde kool schuin/piramide op de andere 2 te zetten. Nooit 3 naast elkaar want zo vebrand je namelijk je smaak gelijk in het begin. Als je wilt kan je de derde eraf halen als je shisha aan is en mooie dikke rook heeft.
  3. Voel je dat je rook verminderd? Dat betekent dat jouw shisha aan het afkoelen is en kan je de derde kool weer erbij pakken en plat naast de andere 2 zetten.

Na je rook sessie:

  1. Laat de kolen niet op je kopje wanneer je klaar bent en gaat afsluiten
  2. Zet je kolen altijd uit in water. Wij laten ze altijd in water liggen en gooien ze de volgende dag pas weg of een paar uur later als we overdag roken.
  3. RAAK DE BOVENKANT VAN JE KOPJE EN JE HMD/FOLIE NIET METEEN AAN! Ookal zijn de kolen eraf blijft de bovenkant van je kop nog een tijdje heet. Wil je het pakken, grijp hem vast aan de onderkant. Is je kopje van steen of keramiek? Laat hem dan volledig afkoelen, je kan die kopjes vaak nergens pakken omdat het hele kopje verhit. Dwing je kopje niet om af te koelen met (ijs)koud water. Dit kan je kopje laten barsten! Begin met warm water en maak het geleidelijk kouder.